Letar du efter starkare xenonlampor till din strålkastare? Vi har ett brett sortiment av lampor för alla socklar, så du ska med största säkerhet hitta en lampa som passar till just din bil. Eller kanske lampor som tar mindre tid på sig att värmas upp och som ser till att lampan förses med störts mängd ljus? Då har vi lamporna till dig!
OBS! Viktigt att tänka på är att alla dessa lampor är Universella. Så även om du skrivit in ditt registreringsnummer för att finna din lampa, så behöver du veta vad du har för typ av xenonlampor för att de nya ska passa och fungera bäst med din bil.
Vi säljer Xenonlampor som ger överlägset bäst ljus. Xenonlampor är fyllda med xenongas som ser till att hålla nere lampans uppvärmningstid men som också ser till att lampan förses med störst mängd ljus. Lampor fyllda med annan typ gas kan ta lång till på sig att uppnå sin maximala styrka, men xenongasen ger en mycket snabbare effekt. Xenonljuset kan vara upp till fyragånger så starkt som hos liknande lampor med samma effekt. I Sverige där vi har tider på året där dagarna nästintill är mörka konstant, kan dessa lampors starka ljus bidra till att du får bättre sikt vid körning i mörkret och på så sätt kan känna dig säkrare bakom ratten.
Nu kan du enkelt online köpa hem dessa lampor från vår hemsida och här finner du även olika varianter av xenonlampor för alla typer socklar!
När du handlar online på Hova.Com köper du marknadsledande produkter till marknadsledande priser. Alla våra xenonlampor är e-märkta och ECE-certifierade och tack vare detta går därför igenom tester. Genom ett köp hos oss levererar inte bara din vara med på kort tid utan vi erbjuder även trevlig service och svar på dina frågor. Behöver du hjälp med xenonlampor? Är det här med xenon en djungel för dig? Vet du inte vilken sockel du ska ha? Tveka inte att höra av dig med dina frågor, vi hjälper dig gärna: Kontakta oss
Det finns många anledningar till att köpa hem ett par xenonlampor till din bil. Men en av de kanske viktigaste är hur dessa lampor bidrar till en god sikt utan att irritera mötande trafikanter. Lamporna bidrar även till att kontraster längst vägen blir tydligare och klarare. Detta gör att dessa lampor indirekt hjälper till att säkra trafiken tack vare att dess goda ljus.
Ljuset från xenonlamporna skapas i ett urladdningsrör som är fyllt med ädelgasen xenon men även metallsalter. Xenonet i lampan ser till att bildandet av en ljusbåge underlättas och salterna ser till att ljusbågens jonisering utsänder ljusenergi. Gasen i xenonlampor bidrar även till att lamporna har en väldigt låg energiåtgång jämfört med glödtrådslampor. Detta gör dem även mer kostnadseffektiva då de har en livslängd som kan vara upp till fem gånger längre än vanliga lampor. En annan typ av lampa är kanske billigare, men tack vare xenonlampan slipper du köpa nya lampor lika ofta samt du slipper det arbete som byte av lampor medför. Med dessa lampor behöver du inte heller kompromissa mellan bra ljus och högt tryck på ditt bilbatteri. Xenonlamporna drar inte lika mycket el som traditionella glödlampor och belastar därför inte batteriet i bilen lika mycket. Genom att köpa en lampa av typen xenon får du därför inte bara bättre ljus, du förlänger även bilbatteriets livslängd.
På vår hemsida finner du ett brett utbud av xenonlampor för att de ska passa just din bil, vi erbjuder D1R, D1S, D2R, D2S, D3R, D3S, D4R samt D4S. Vad som avgör vilken typ av lampa du ska beställa hem är beroende av vilken typ av sockel som just din bil behöver. De xenonlamporna som slutar på R är mest förekommande på äldre bilar. Nyare bilar använder sig främst av de som slutar på S. Dessa lampor är till för bilar som har en projektlins, denna lins kan liknas med ett öga om man tittar på strålkastaren framifrån.
För att se mer om vilken lampa som passar din bil rekommenderar vi dig att gå in på lampornas sida som du finner i den vänstra menydelen. Under lampornas egna kategorier finner du även vilka typer av lampor vi säljer av varje sockel, allt för att du ska kunna välja vilket typ av ljus just du vill ha på din bil.
När du gjort det smarta valet att beställa hem xenonlampor, finns det några saker du bör tänka på när du skall montera dina nya starka xenonlampor. Det första du behöver tänka på är att innan du beställer ser till att kontrollera vilken typ av lampa du ska ha till din bil. Då nya xenonlampor generar ett vitare ljus är det även viktigt att du byter båda lamporna samtidigt för att båda lyktorna skall ge samma typ av ljus.
För att säkerhetsställa att mötande trafikanter inte blir bländade eller besvärade av ditt starka xenonljus, ska alla europeiska fordon med xenonlampor enligt ECE-direktiv 48 vara försedda med typgodkända strålkastarrengörare och högtrycksspolning på glaset. Strålkastarna ska även vara automatisk nivåreglerade. Detta är viktigt att tänka på vid besiktningen, kontrollera därför alltid att ovanstående punkter fungerar på din bil. Lagarna har tagits fram för att minimera risken för att andra trafikanter kan bli bländade.
Lagen säger att fordon utrustade med xenon halvljus ska vara försedda med automatisk nivåreglering samt strålkastarspolning. Både vid bilprovningen samt vid ”flygande besiktning” kan kontroller göras av nivåregleringen samt strålkastarspolning i dimljus och halvljus. Upptäcks en avsaknad av denna typ av utrustning finns risken för ombesiktning.
Att byta en vanlig glödlampa är ju inte så svårt, att byta xenonlampor är inte mycket svårare. Det som kan vara svårigheten i bytet är snarare hur komplicerat det är att komma åt lampan. Vart man kommer åt lampan varierar och är olika på olika bilmodeller, vanligast är att man kommer åt lampan via motorhuven men på vissa modeller krävs det att man monterar bort strålkastaren. Vart man kommer åt lampan för just din bil hittar du information om i bilens manual.
Efter att du lokaliserat lampan skall den demonteras. På vissa bilar sitter lampan monterad med en metallbygel, denna snäpper man smidigt av, är lampan istället monterad med en sockel vrider man runt den för att komma åt. När detta är gjort monterar du istället dit din xenonlampa och montera tillbaka metallbygeln eller sockeln, det är dock viktigt att du inte under några omständigheter vidrör lampan vid monteringen. Här efter trycker du i bilens kablar anslutningar i kontaktstycket och sätter tillbaka täcklocket. Vid de tillfällen där hela stötfångaren och strålkastaren måste demonteras är det bra att koppla upp lampan och prov starta och kolla att allt fungerar. Det är bara att plugga in bilens kontakt bak i lamphuset och starta. För är det något fel är det ganska mycket jobb att skruva bort allt igen.
Vid felsökning av xenonlamporna är det viktigt att ha i åtanke att dessa lampor arbetar med en startspänning på ca 23 000 volt. Att inte vara försiktig i sitt arbete med dessa kan medföra stor risk för skada. När arbete ska utföras rekommenderas att tändningen är avstängd samt att även batteriet är urkopplat. Då det är gas i lamporna finns det ett högt tryck i dessa, därför rekommenderar vi även att skyddsglasögon används vid arbete med denna typ av lampa.
Vi säljer marknadsledande lampor men trots detta kan det ibland uppstå problem eller att något inte helt stämmer med dina xenonlampor. Du är alltid välkommen att kontakta oss vid frågor eller funderingar, men här under har vi samlat lite generella tips och information som kan vara till hjälp om du upplever något problem med dina lampor.
När denna typ av lampa börjar närma sig slutet på sin livslängd försvagas ljuset och den kan nästan upplevas som rosafärgad eller ändra färg. Du bör då återigen gå online och beställa hem nya lampor. Det rekommenderas att beställa hem två nya lampor just på grund av att ljuset försämras och för att inte strålkastarna skall uppfattas som olika, bör båda lamporna bytas samtidigt. Skiljer sig dina lampor i färg bör du därför byta båda.
Uteblir ljus helt i den ena lampan är det högst troligt att det är lampan som är defekt, men det kan även beror på en defekt på tändenheten (ballast eller drivdon). En idé kan vara att se närmare på detta samt se till att tändenheten har rätt strömförsörjning och att jordningen är korrekt. För att testa om det eventuellt är lampan eller ballast som är trasig, är ett tips att skifta plats på xenonlamporna, följer felet med är det högs troligt lampan som är defekt. Följer inte felet med utan felet kvarstår på den ena sidan är det troligtvis tändenheten som är defekt eller att strömförsörjning uteblir. Xenonlamporna fungerar lika bra på höger som vänster sida och vilken lampa du placerar på vilken sida spelar därför ingen roll. Då drivdonen ofta sitter lågt i lykthusen finns risk för att fukt kan tränga in och skada det. Har detta skett bör du se över tätningen för att felet inte ska uppstå igen. Men den vanligaste orsaken till att tändenheten går sönder är att man tidigare använt lampor av sämre kvalitet. Lampor av sämre kvalitet kan även medföra att lampan lättare spricker, men oavsett kvalitet på lampa ska du under inga omständigheter röra lampan vid monteringen på grund av risken för sprickor. För att minska risken för att lampan lättare spricker eller förstör drivdonet rekommenderar vi dig att köpa dina lampor från oss då vi med dessa kan garantera kvalitén. Vidröring av lampan kan även bidra till att en suddig hinna bildas på lampan, är det dock en dimmig massa i ”glaskulan” i mitten är detta helt normalt för dessa lampor. Då xenonlamporna inte har någon glödtråd kan en trasig glödtråd inte påverka lampas funktion, fungerar lampan inte är det en god idé att se på tidigare tips samt dubbelkolla om säkringarna är på rätt plats. Du kan heller inte mäta lampans resistens på grund av avsaknaden av glödtråd, detta bör även undvikas på grund av det finns hög risk för allvarliga skador. Du bör även undvika att mäta spänningen på drivdonet. Om lampan inte fungerar kommer drivdonet endast göra tre-fyra försökt på ca en sekund innan den sedan bryter strömmen igen om inte tändningen uppnåtts. På grund av detta går det nämligen inte att mäta spänningen på drivdonet. Detta är generella tips för alla system med xenonlampor.
Flera av xenonljuslamptyperna innehåller tungmetallen kvicksilver, dessa lampor skall alltid lämnas vid återvinningsstationer. De lampor som innehåller metallen är D1R, D1S, D2R, D2S samt 9500. Typer som D3R, D3S, D4R samt D4S är av nyare slag och innehåller inte kvicksilver. Dessa går dock inte att använda sig av vid ersättning av äldre lamptyper då strålkastarna inte är går att kombinera med dessa.