Är det dags för ett nytt bilbatteri/startbatteri? Har din bil kanske stått en längre period eller upplevs den bara som svår startad? Detta kan vara en indikation på att batteriet håller på att ge sig.
Bilbatterier är en färskvara och som förr eller senare måste bytas och för att slippa bli ståendes vid vägkanten, eller riskera att bilen inte startar alls en kylig vintermorgon så kan det vara en god idé införskaffa ett nytt bilbatteri till din bil. Hos oss på Hova.com finner du nu ett brett sortiment av bilbatterier online. Hos oss finner du allt från små bilbatterier och billiga bilbatterier till de bästa bilbatterierna på marknaden. Har du några funderingar kring vårt utbud av startbatterier eller andra frågor om våra produkter, tveka då inte att ta kontakt med oss!
Det finns en uppsjö av olika bilbatterier, allt från billiga bilbatteri till dyrare, men vilket är då rätt för just din bil? Vi på Hova.com erbjuder ett brett sortiment av bilbatterier online, allt för att försäkra oss om att just du hittar och kan köpa ett bilbatteri som passar just din bil. För genom att köpa det bästa bilbatteriet för just din bil ger du din bil förutsättningen för att fungerar optimalt och du behöver såldes inte byta bilbatteriet lika ofta.
För att hitta de startbatterier som är bäst anpassade till din bil så kan du smidigt och enkelt skriva in din bils registreringsnummer i sökrutan ovan, på så sätt kan vi presentera de startbatterier som passar din bil bäst. Är det av någon anledning inte möjligt för dig att använda dig av denna funktion kan du i stället förhålla dig till ditt nuvarande bilbatteris dimensioner. Genom att ta reda på bilbatteriets längd, bredd, höjd samt dess kapacitet (amperetimme) kan du med dessa mått ta reda på vilket av våra bilbatterier som passar din bil. När du mäter ditt gamla bilbatteri är det viktigt att du är noggrann samt att du mäter det på de ställen som det är bredast/högst. För det är viktigt att du köper ett bilbatteri som har samma dimensioner som ditt gamla för att det ska passa och får plats i bilen. Men det finns faktiskt också andra faktorer som är viktiga att ta hänsyn till vid köp av nytt bilbatteri. Exempelvis om du har en större bil, eller en dieselbil, är det högst troligt att du behöver ett bilbatteri som klarar av att ge bilen högre ström vid start då dessa bilar inte sällan kräver detta. Se därför till att ditt nya batteri har tillräckligt med startström (CCA). Detsamma gäller med amperetimmar (Ah), en bil med exempelvis en dieselvärmare kräver ett batteri med högre amperetimmar. Det är även viktigt att förhålla sig till bilbatteriet pol ställning. Denna kan vara antingen 0 eller 1, vid 0 är pluspolen på högersida och vid 1 är pluspolen till vänster. Se över detta innan du beställer hem ditt nya startbatteri.
Det finns flera orsaker till att ens bils bilbatteri behöver bytas. Till exempel kan bilbatteriet behöva bytas när bilen åter igen ska i bruk efter att ha stått still under en längre period. Men det kan även behöva bytas på grund av att det slitits ut då det under åren gradvis försämrats, något som ofta bli märkbart av när kylan slår till. För ett bilbatteri håller dessvärre inte för evigt utan har en livslängd på ungefär fem till sju år. Körs bilen även endast kortare sträckor kan bilbatteriet få en ännu kortare livslängd. En indikation på att det är dags att byta bilbatteriet är om bilen börjar bli svår startad, slå då slag i saken och byt det innan den helt plötsligt inte startar alls.
Att byta startbatteri i bilen är något som i de flesta fall, och i de flesta bilar, går att lösa enkelt på egenhand. Men för vissa bilar krävs det en fackman som utför arbetet. Kontrollera därför hur du bör göra för just din bil då det inte är säkert att det går att utföra själv. Är det möjligt att byta det på egenhand kan du göra på följande sätt:
Innan du börjar är det viktigt att tänka på är att på vissa bilar låser sig dörrarna på bilen automatiskt när strömmen bryts, så innan du öppnar huven för att ta ut det gamla bilbatteriet, tänk på att ha en dörr öppen och nycklarna utanför bilen. Börja sedan med att lokalisera din bils bilbatteri. När du lokaliserat din bils startbatteri börjar du med att koppla ifrån batteriklämmorna från det gamla batteriet, när detta görs är det viktigt att börja med den negativa klämman och därefter gå vidare till den positiva. Efter att detta är gjort kan du plocka ur bilbatteriet och placera in ditt nya bilbatteri i bilen. När det nya bilbatteriet är placerat i bilen är det viktigt att säkerhetsställa att det sitter stadigt. När detta är säkerhetsställt kan du gå vidare med monteringen genom att först montera fast den positiva terminalen för att därefter gå vidare till den negativa. Med en skiftnyckel ser du sedan till att klämmorna sitter ordentligt.
Innan bilar utrustades med ett bilbatteri var föraren tvungen att använda sig av en handvev och med den veva i gång bilens motor. Idag är det tack och lov inte lika fysiskt ansträngande att starta bilen, utan vi gör det oftast bara genom att vrida nyckeln eller så startar vi den så enkelt som ett knapptryck. Men detta vore inte möjligt utan bilbatterier, eller startbatterier som de även kallas. Bilbatteriets huvuduppgift är att starta bilen genom att förse bilen med ström och energi, utan det skulle inte fordonet gå att starta överhuvudtaget. Men det är inte bara för att kunna starta bilen som bilbatteriet behövs, det ser även till så att bilens övriga elektroniska utrustning, så som radio och lampor, förses med tillräckligt med ström för att fungera.
Startbatterier är tillverkade på ett sätt som gör de tåliga för att leverera mycket ström under kort tid, detta är nödvändigt då en start av en bil är mycket strömkrävande. Eftersom det går åt mycket ström vid starten behöver bilbatteriet laddas upp igen, detta är något som sker automatiskt när bilen körs. Men hur mycket och hur effektivt startbatteriet laddas upp under körning är olika och beror på hur långt du kör samt vilket bilbatteri bilen är utrustad med. Som tidigare nämnt är starten av bilen mycket strömkrävande och för att bilbatteriet ska hinnas laddas upp till samma nivå som innan starten krävs en längre körsträcka. Om bilen oftast bara körs kortare sträckor, kortare än den tid det tar för startbatteriet att ladda upp sig på, finns risk för att det sakta förlorar sin kapacitet. Detta kan förhindras genom att köra längre sträckor med bilen eller införskaffa sig en billbatteriladdare som du hittar här.
Det är inte endast korta körsträckor som kan påverka och försämra bilbatteriet, även mycket kalla vintrat kan göra så att bilbatteriet tappar delar av sin kapacitet. För att slippa risken med att stå och inte få igång bilen en kall vintermorgon rekommenderar vi dig därför att investera i ett bilbatteri med hög kvalitét från oss då de i regel bättre klarar av vårt kalla nordiska klimat.
När du ersatt ditt gamla startbatteri kan du inte göra dig av med det genom att slänga det bland ditt hushållsavfall, bilbatteriet ska nämligen återvinnas. Då ett startbatteri bland annat innehåller ämnen som är skadliga för miljön är det viktigt att det återvinns. När bilbatteriet återvinns kan det tas isär på ett sätt som gör att dess återvinningsbara material och miljöfarliga ämnen hamnar på rätt plats. Förr i tiden var det inte ovanligt att de gamla batterierna lämnades kvar vid väggrenana, men idag vet vi bättre!
Du kan på ett konstadsfritt sätt lämna in ditt förbrukade bilbatteri hos din kommuns sorteringsanläggning eller återvinningscentral, men det finns även flera försäljare och verkstäder som gärna tar emot ditt gamla startbatteri. Gör det som är lättast för dig men se till att det återvinns.